Kezdőknek és újrakezdőknek: amit az edzőteremről tudnod kell

Hogyan kell vagy ajánlott viselkedni az edzőteremben? Mire van és mire nincs szükséged a fitneszklubban? Mi alapján válaszd ki a sportruházatodat? Egyáltalán: hogyan hangolódj rá testileg és mentálisan az edzésre, valamint a fitneszklubra? Kérdések és válaszok, amelyet minden kezdőnek és újrakezdőnek érdemes magáévá tennie.

Sokakat az tart vissza a fitneszklub felderítésétől, hogy nem tudják, mire számíthatnak az edzőterem falai között. Nincsenek tisztában azzal, hogy mi az ottani etikett, hogyan kellene és hogyan nem kellene viselkedniük. Egyszerűen tartanak attól, hogy vétenek az írott és íratlan szabályok ellen, ami miatt ki fogják nézni őket. Pedig már az is hatalmas teljesítmény, hogy legyőzték a félelmeiket és megjelentek az edzőteremben. 

Ugyanilyen kétségek merülnek fel egyébként akkor is, amikor az erősítés, a fogyás vagy a jobb általános erőnlét elérése érdekében eljutnak arra a pontra, hogy a rendszeres mozgást és a sportot beiktatnák az életükbe, viszont nem tudják, hogy a ruházatot tekintve milyen alapfelszerelésre lesz szükségük, illetve milyen szempontok alapján válasszák ki a megfelelő darabokat. És akkor a mentális és fizikai felkészülésről még nem is beszéltünk…

Edzőtermi etikett: ezt tedd és NE tedd a fitneszklubban

Ha te is most először veszed rá magad arra, hogy edzőteremben sportolj és szeretnéd, hogy az ottani közösség elfogadjon, az alábbi etikettet érdemes betartanod:

1. A köszönésről ne feledkezz meg!

Egy dologra mindenképpen figyelj oda: érkezéskor és távozáskor mindig köszönj azoknak, akikkel találkozol és akikkel felveszed a szemkontaktust. A recepciósnak, a többi vendégnek, az edzőknek. 

Akkor azonban ne sértődj meg, ha a vendégekhez képest a kollégák esetleg nem válaszolnak a köszönésedre! Bár törekednek rá, a termekből kiszűrődő zenei kavalkád esetén a köszönésed könnyen a háttérzaj részéve válhat, amihez a hosszú műszakok alatt hozzászokik az ember. Ez viszont még nem ok arra, hogy te megspórold a köszönést. ????

2. Tegezés vs. magázás?

A fitneszklub falain belül alapvetően a tegeződés a hivatalos megszólítási forma, de előfordulhat, hogy egy edzőtárs kora zavarba hoz. Ilyenkor nyugodtan kérdezz rá, hogy mit preferál: a tegezést vagy a magázást.

3. Étel és ital: mit szabad, mit nem?<

A fitneszklubokban étkezni az arra kijelölt területen lehet, akkor is, ha csak egy banánról vagy proteinszeletről van szó, amit pár falattal eltüntetsz. A folyadékpótlással már kicsit megengedőbb a helyzet, mivel azt – főleg a nyári kánikulában – mozgás közben is ajánlott pótolni. A biztonság érdekében mindenképpen zárt palackban vagy kulacsban vidd magaddal az italodat, hogy megelőzd a kiborulásból adódó kellemetlenségeket.

Ahogyan az éttermekben, úgy a fitneszklubok területén is kizárólag az ott vásárolt ételt/italt illik fogyasztani, valamint ez akár a házirend részét is képezheti.

4. Ügyelj a biztonságra!

Annak érdekében, hogy te és az edzőtársaid is biztonságos körülmények között mozoghassatok, mindenképpen győződj meg arról, hogy nem hagytál semmit az útban – cipőt, telefont, kulacsot –, elpakoltad magad után a kisebb eszközöket – például súlyzókat, súlyokat stb. –!

Ami szintén nagyon fontos: ha segítségre van szükséged, kérdezz bátran! Ha nem vagy biztos abban, hogyan kell használni vagy beállítani egyik-másik gépet, kérdezz! 

5. Ügyelj a tisztaságra is!

Mindig pakolj el magad után – ha nem tudod, mit hova pakolj, hol találsz egy kukát vagy mit is kellene pontosan csinálnod, nyugodtan kérdezz meg egy edzőtársadat vagy akár a terem felelősét, esetleg a recepciót.

Az izzadtságodat például mindig töröld le nemcsak magadról, hanem a gépről is, és ha leülsz valahova, teríts magad alá egy törülközőt! Amennyiben szemetet termeltél, például egy eldobható vizes palackkal, ne hagyd a teremben, hanem dobd ki a – szelektív – kukába!

6. Ne zavarj másokat!

Ahogy te, úgy a többi edzőtárs is meghatározott céllal érkezett a fitneszklubba. Van, aki fogyni szeretne, más az izomépítés rejtelmeibe veszett bele, megint mások pedig stresszlevezetésként és az egészségük megőrzése érdekében mozognak. Ebben a folyamatban nem mindenki vágyik közösségi életre, beszélgetésre, ezt általában abból tudod leszűrni, hogy zenét hallgatnak. 

Mi válhat még zavaróvá a fitneszklubban? A túl hangos beszéd, a telefonálás, a social media live közvetítések. A zenehallgatás érdekében nyugodtan beviheted a telefonodat a terembe, de azon kívül legyen lenémítva és ne ott bonyolítsd a munkahelyi hívásaidat! 

Amire még érdemes figyelned, hogy ne tarts fel másokat: ne egy fekvenyomópadon pihend ki a fáradalmaidat! Ha egy gépet már nem használsz, tedd rendbe magad után és vidd el a közeléből a cuccaidat! Amennyiben te vagy bizonytalanban abban, hogy használják-e még a kinézett gépet, egyszerűen kérdezz rá!

7. Mindig olvasd el a házirendet!

A legtöbb fitneszklub honlapján, de a teremben is elérhető az ottani viselkedést szabályozó házirend. Ha teljesen felkészülten szeretnél megérkezni, mindenképpen olvasd el a doksit, így többé-kevésbé minden váratlan helyzetet kiszűrhetsz. A Life1 Fitness klubok házirendje például itt érhető el: https://life1.hu/hazirend 

Jöhet a következő lépés: hogyan válassz edzőruhát?

Mielőtt a szívedhez kapnál a márkás sportruhák árat látva, nyugodj meg: a fitneszklub nem a divatbemutató színtere. Nem kell mindenből a legmárkásabbat, legdrágábbat választanod egy noname, de jó minőségű edzőfelszerelés ugyanolyan jó lesz.

Az alsó és a felsőruházatot tekintve is igaz:

  • a szabása legyen kellően rugalmas ahhoz, hogy ne gátoljon a mozgásban,
  • fontos, hogy az anyaga jól szellőzzön, emellett jó nedvességelvezető legyen és gyorsan száradjon,
  • mindig próbáld fel, mielőtt megveszed, mert az edzésed akkor lesz valóban hatékony, ha kényelmes ruhában tudsz edzeni.

Az edzőcipőt illetően megoszlanak a vélemények, mert vannak, akik szeretnek zokniban vagy akár papucsban is edzeni. Ez azonban bizonyos szituációkban elég balesetveszélyes lehet, ezért az edzőtermek a cipő viselését elő szokták írni. A sima utcai ehhez nem lesz megfelelő, plusz egyetlen fitneszklub sem engedi, hogy utcai cipővel végezd a sorozataidat.

Ha már minden megvan: jöhet az állapotfelmérés és mentális felkészülés

Bár vannak, akik bizonyos mennyiségű edzés után tényleg megszeretik a mozgást, az emberek többsége valamilyen meghatározott céllal érkezik meg a fitneszklubba. Többségük fogyni akar, egy szintén népes csoport az izomépítésre és az erősítésre fektetné a hangsúlyt, mások pedig prevenciós céllal kezdenek sportolni, például azért, hogy semlegesítsék az ülőmunka káros hatásait.

Attól függetlenül, hogy mi a te célod és annak érdekében, hogy ne veszítsd el idejekorán a motivációd, először a saját tested állapotával és jelenlegi képességeivel érdemes tisztába jönnöd. Egy állapotfelmérés – mint ami nálunk a személyi edzőkkel közös munka alapja – rengeteget segíthet abban, hogy kijelölje számodra a helyes utat. 

Mi az, amit elbír a tested és mi az, amit nem? Mennyire érdemes terhelned magad a kezdeti időkben? Mennyire jó az állóképességed és az erőnléted? Milyen mozgásformákkal ajánlott nekivágnod az edzésnek? Van-e esetleg olyan egészségügyi kockázat, amit érdemes szem előtt tartanod az edzés során? Például egy baleset vagy tartós betegség, ami befolyásolhatja az edzés végkimenetelét?

Ha az állapotfelmérésen már túlestél, a mentális ráhangolódásra is érdemes kiemelt figyelmet fordítanod. Amennyiben korábban mozgásszegény életmódot folytattál, vagy nem jártál még fitneszklubban, biztosan nagy lesz a kezdeti sokk. Ezért érdemes kijelölni magadnak egy napot, egy legvégső határidőt, amikor először lépsz be edzési céllal a fitneszklub ajtaján. 

Ha szorongóbb típus vagy, esetleg túlságosan izgulós, előtte 2-3 héttel már érdemes trenírozni magadat arra, hogy ez a változás a te érdekedben történik. Az egészséged megőrzése és javítása, valamint a céljaid elérése érdekében. Hogy kis idővel és a belefektetett munka, energia és elkötelezettség segítségével, te is önmagad új, legjobb verziója legyél!

A ráhangolódás legjobb módja:

INGYENES KÖRBEVEZETÉS

Amennyiben szeretnéd elköteleződés nélkül megismerni az edzőtermet, a gépek/eszközök használatát, esetleg kérdésed van egy profi edzőhöz, gyere el ingyenes körbevezetésünkre!

Érdekel a Life1 Fitness