Önálló edzés, csoportos órák vagy személyi edzés: mikor melyiket érdemes választanod?

A bőség zavara bárkit elbizonytalaníthat: mi a különbség az önálló edzés, a csoportos órák és a személyi edzés között? Mikor melyik ajánlott? Mik az előnyök és hátrányok, amikkel jó, ha tisztában vagy? Ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz.

Fordítsuk meg a logikát: az első lépés a célállítás legyen

Mielőtt ráböknél valamelyik lehetőségre, első körben azt a kérdést válaszold meg, hogy a fitneszaktivitásaiddal mi az igazi célod? Szeretnél leadni 15 kg-ot? Az irodai munka és az ülőmunka hatásait semlegesítenéd? Vonzóbb külsőre vágysz, ezért jött képbe az izomépítés? 

Attól függően, hogy:

  • mi a motivációd,
  • mennyire ismered ki magad a sport és az edzőterem világában,
  • mennyire vagy tisztában a saját fizikai képességeiddel és lehetőségeiddel…

… más-más mozgásforma lesz hasznos számodra.

Amit kezdőknek és konkrét céllal érkezőknek ajánlunk: a személyi edzés

Akár a fogyás, akár az izomépítés vagy a rehabilitáció a célod, annak eléréséhez szükséged lesz a személyre szabott támogatásra, a motivációd fenntartására és arra, hogy ne nyűgként, hanem szórakoztató elfoglaltságként tekints a mozgásra.

Ahhoz, hogy a személyi edző ki tudja hozni belőled a legtöbbet, a szervezeted számára megfelelő edzésprogramot kell összeállítani, hogy azt menet közben fokozatosan a fejlődési szintedhez igazítjuk.  Ehhez viszont tisztában kell lenni az alapokkal, azzal, hogy mivel dolgozunk. Az egészségi állapotoddal és a korábbi sérülésekkel. 

De ez még mindig nem elég, ezért egy funkcionális mozgásmintaszűréssel elemezzük a mozgásodat, a testtartásodat, a fennálló kockázatokat, valamint a Tanita testanalízis segítségével arról is elegendő információnk lesz, hogy mekkora a testzsírszázalékod, az izomtömeged, a vízháztartásod, a napi kalóriaszükségleted és milyen az alapanyagcseréd.

Ezt a komplett felmérést se az önálló edzés, se a csoportos órák során nem tudod igénybe venni. Pedig ez lenne a lényeg, hiszen a személyi edző ezen információk alapján dolgozza ki a személyre szabott edzéstervet, de az étkezésedhez is tanácsot ad, motivál a folytatásra. A legtöbb életmódváltás, izomépítés vagy fogyás pontosan azon bukik el, hogy nincs, aki fenntartsa a motivációdat. 

Emellett kezdőként az is hatalmas segítséget jelent, hogy lesz egy támaszod, aki megmutatja hogyan használd helyesen a gépeket, hogyan végezd el korrekten a feladatokat, aki rád szól, hogy ne erőltesd túl magad. Igaz, a feladatokat nem végzi el helyetted. Az erőt és az energiát neked kell beletenned. De a személyi edzés a leghatékonyabb és legsokoldalúbb formája annak, hogy elérd a fitneszcéljaidat. Akár 2-3 barátoddal-családtagoddal közösen.

A csoportos órák és az önálló edzés

Ezt a két edzésformát főként akkor ajánljuk, ha nem egy 5-10 éves mozgásszegény életmód után, tapasztalatlanul és felkészületlenül szeretnél tenni az egészségedért. A csoportos órák egyik nagy előnye, hogy szakképzett edző vezeti őket és hasonló célú edzőtársakkal közösen végezheted el a gyakorlatokat.

Ezen felül egy csoportos edzés igazi közösségi élményt nyújt, hiszen többségükön vidám zenére, közösen vezethetitek le a felgyülemlett feszültséget és oldhatjátok a stresszt. Amellett, hogy a csoportos órák az erőnlétedre is remek hatással lesznek, a kilók száma is csökkenni fog. 

Ugyanakkor, mivel többen vesztek részt az órán – akár 30+ fő –, ezért nincs meg az a személyre szabott figyelem, mint személyi edzés során.  És bár az edző körbejár a teremben, nem biztos, hogy ki tudja szűrni azt, ha hibásan végzed a gyakorlatokat, illetve az edzés jellege miatt akár kicsit lazsálhatsz is az órán, így az nem hoz annyira gyors és látványos eredményt, mint a személyi edzés.

Még komplikáltabb a helyzet akkor, ha önálló edzésre adod a fejed anélkül, hogy tisztában lennél a tested képességeivel, a benne végbemenő folyamatokkal, azzal, hogy mit-miért és hogyan lenne érdemes csinálnod ahhoz, hogy leadj 20 kg-ot vagy felszedj 10 kg izmot. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az önálló edzés – megfelelő felkészülés és hozzáértés nélkül – nem a várt eredményeket hozza.

Ráadásul, ha a saját fejed után mész, sokkal könnyebben rögzülnek a rosszul elvégzett gyakorlatok, ki leszel téve a túledzésnek vagy annak, hogy olyan mozgásformát választasz, ami az aktuális állapotod szerint hátrányos lehet rád nézve vagy nem segíti a céljaidat. Amennyiben jobban szeretsz magadban, önmagadra fókuszálva edzeni, érdemes az elején és a fejlődésed, biztonságod érdekében 1-2 havonta 1-1 személyi edzést is beiktatni.

Melyik érdekel jobban?

Válassz az alábbi lehetőségek közül!