Miért nem megy gyorsabban az izomépítés?

Hiába edzel, nem tudsz felszedni annyi izmot, amennyit szeretnél? Vajon mit csinálhatnál másképp? Az izomépítésnek is megvan a maga menete: tudd meg most, hogyan kell eredményesen csinálni!

A vonzó külső csak az esztétikus ráadás

Az izomépítés nemcsak vonzó megjelenést, de jobb erőnlétet és kitartást, stabilabb állóképességet is eredményez. Nem mellesleg, az izomépítő edzések során megfelelően végzett gyakorlatok a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre is pozitív hatással vannak, erősítik az immunrendszert és felgyorsítják az anyagcserét. Csupa jó dolog vár rád… ha jól csinálod.

Miért lassulhat le vagy állhat meg az izomépítés?

Ahhoz, hogy erősebb és izmosabb legyél, nemcsak edzésre van szükség. A táplálkozásodra is oda kell figyelned, az izomfehérje szintézis érdekében. Mielőtt azonban beleesnél abba a hibába, hogy kizárólag fehérjékre van szükséged, álljunk meg egy szóra: a megfelelő arányú zsír- és szénhidrátbevitel is fontos szempont.

Szóval, ha nem jönnek a várt eredmények, először a kalóriák táján nézz szét, aztán jöhetnek a fehérjék. Mivel az izmok fehérjékből épülnek fel, ezért abban az esetben, ha a testépítés a célod, a fehérjebevitelre – különösen az intenzív edzéseket követően – mindenképpen figyelned kell.

Nem minden a fehérje: edzeni is kell

Az izmokat rendszeresen és nagy intenzitással meg is kell dolgoztatni, erőnléti és súlyzós edzések sziasztok! Sajnos gyakori hiba, hogy az étkezés mellett az edzés vagy lekerül a napirendről, vagy túl kevés alkalommal, esetleg alacsony intenzitással kerül rá sor.

Az eredményes izomépítés érdekében nem spórolhatod meg a heti minimum 2-3 nagy intenzitású edzést, maximum fordulatszámon pörgetve. Azonban arra is érdemes odafigyelned, hogy a túledzés és a kevés pihenés legalább olyan hátráltató tényező, mint az, ha túl keveset edzel. Fizikailag és mentálisan is szükséged van a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, valamint regenerálódásra.

Alvás közben például a szervezet gondoskodik arról, hogy az edzés során keletkezett kisebb-nagyobb izomszakadások begyógyuljanak és a következő alkalommal ismét újult erővel láthass neki a gyakorlatoknak.

Reális célkitűzések izomépítés során

SOSE dőlj be a 3-6 hét alatt méretes bicepszet ígérő étrendeknek és edzésterveknek, mert az eredményes izomépítéshez ennél sokkal több idő kell. Izomépítő edzésekkel és az egészséges, megfelelő táplálkozás mellett is egyéntől függően, legalább 3-6 hónapra van szükség ahhoz, hogy az első eredmények megjelenjenek.

Szeretnél segítséget az izomépítéshez?

Iratkozz fel!

Erősítést, rehabilitációt és izomépítést célzó hasznos blogcikkeket és videós tartalmakat, valamint különleges ajánlatokat osztunk meg veled hírlevelünkben, hogy biztosan elérd a célod.

Add meg, hová küldhetjük!